Expositie ‘Suspense of Judgement’ 2016

Van mei t/m juli 2016 waren de schilderijen van Nico Bakker te bezichtigen in de entourage van
Hotel de Goudfazant in Amsterdam-Noord. “Met terras aan het IJ”, zeiden we erbij, want het was weer een prachtige locatie.

Mail Attachment
“Met terras aan het IJ”, zeiden we erbij, want ook dit was weer een prachtige locatie.

Expositie ‘Suspense of Judgement’, schilderijen in olieverf van Nico Bakker (1957-2012)

Hotel de Goudfazant leent zich bij uitstek voor een ontdekkingsreis langs de schilderijen van Nico Bakker. Een avontuurlijk ruimte, lekker hoog en groot, met uitzicht op het breedste water van de stad. Iets waar de schilder wel van hield.

Een auto sluipt door het landschap en probeert onopvallend te zijn. Maar er is niets anders op de weg. In het eindeloze vergezicht wordt de auto door onze aandacht uitvergroot. Er is geen stofwolk, want de slede rolt voort over het gruizige zand op bescheiden snelheid, de banden onmerkbaar ingezakt door de lange rit. De leegte van de lucht spiegelt als pastel het okergele landschap. Waar zijn de mensen? Wie is de bestuurder?

De titel van de expositie ‘Suspense of judgement’ is net zo mysterieus als de schilderijen zelf. Er staat iets te gebeuren in de verstilde wereld die Nico Bakker ons presenteert. Althans, daar wachten we op. Een stoplicht staat op rood, maar straks wordt het groen. En het lege zwembad zal zich vullen met water. Wat wij zien, zal veranderen, zoveel is zeker. Maar is dat eigenlijk wel zo? Misschien willen wij het alleen maar denken. Of misschien denkt u van niet. Kom kijken en oordeel zelf! De expositie is te zien vanaf 23 april in Hotel de Goudfazant in Amsterdam-Noord, geopend dinsdag t/m zondag vanaf 18 uur.

Nico Bakker (1957–2012) creëerde met een klassiek te noemen schildertechniek zeer aanwezig werk op veelal groot formaat. Hij had een duidelijke fascinatie voor elementen uit het Amerikaanse landschap. Zijn filmische crime scenes, dinky toys, ingetogen huizen en lost individuals spiegelen het moment. Maar om dat te bereiken, werkte hij vaak meer dan een jaar aan een schilderij. De toewijding waarmee het werk tot stand is gekomen, treft de toeschouwer, ook nu de kunstenaar er niet meer bij kan zijn om het zelf toe te lichten.

Bekijk de trailer!